Problemer med ørevoks og vokspropper

Der er mange fordomme og myter om ørevoks. Man kan føle sig beskidt ved at have ørevoks, man ønsker at fjerne det og vil gerne rense helt inde i øret.

Voks er dog helt naturligt og vigtigt for ørets funktion og beskyttelse.

Hvordan forebygger Vaxol problemer med ørevoks og vokspropper?

Vaxol indeholder farmaceutisk renset olivenolie, som virker via princippet, at fedt opløser fedt. Olien blødgør og fjerner overskydende voks i øret. Ørets naturlige balance bibeholdes ved at overflødigt ørevoks i øregangen blødgøres og den naturlige fjernelse af ørevoks letteregøres.

Om ørevoks og vokspropper

Hvorfor har vi voks i ørerne?
Har man beskidte ører, når der er ørevoks?

Voks i ørerne er helt naturligt og en vigtig del af ørets funktion og beskyttelse. Voksens opgave er at fjerne snavs og bakterier, der ikke skal være i øret, og fjerne det helt naturligt, uden at vi mærker det. 

Voksen fjerner uvelkomne bakterier fra øret, som giver anledning til kløe og irritation. Voksens opgave er endvidere at lægge sig som en beskyttende hinde på huden i øregangen, for at blødgøre, forhindre tørhed, og at bakterier sætter sig fast på huden.

Voks beskytter ørets funktioner. Vores ører må kunne beskytte sig og sine funktioner (hørelse og balance) fra at småpartikler og bakterier trænger ind i øregangen. Det er også den vigtigste grund til at vi har ørevoks.

Ørevoks dannes i kirtler under huden i øregangen. Ørevoks består af sekret, talg og svedkirtelsekret samt hudpartikler (primært keratin). Ørevoks lugter svagt surt, kan være blødt eller hårdt, og kan variere i farve fra lyst til mørkebrunt.

Vokspropper er normalt mørkebrune og tørre eller hårde, og sidder fast i øregangens hud eller hårstrå. Det er individuelt, hvor meget ørevoks man producerer, og det kan af og til opleves som en overproduktion. Vokspropper dannes ved en overproduktion af voks, eller ved at voksen ikke som normalt transporteres ud af øret.

Som med menneskets øvrige hud, er det vigtigt at huden i øregangen er jævn, smidig og frisk, så ørevoksen produceres normalt, og øregangen fungerer optimalt.

Problemer med for meget ørevoks og vokspropper

En af de mest almindelige grunde til at søge læge er problemer med ørevoks (cerumen), og mere konkret vokspropper (cerumen obturans). Af alle børn er det ca. 10%, som lider af vokspropper, mens tallet er 5% af alle voksne, og 35% af alle ældre. Ifølge dansk statistik går hele 60% af den ældre befolkning til læge for dette.

Hos f.eks. udviklingshæmmede eller demente mennesker er vokspropper en almindelig årsag til nedsat hørelse.

Har du eller nogen i din omgangskreds:

  • Problemer med synlig ørevoks?
  • Propper i øret eller nedsat hørelse?
  • Ondt i øret eller dårlig balance?

Ovenstående problemer kan skyldes for stor produktion af ørevoks eller vokspropper.

Symptomer på vokspropper

Symptomer på for meget ørevoks kan være nedsat hørelse, propper i øret, øresmerter, svimmelhed, hoste. Ubehaget og symptomerne opstår, når en voksprop dannes i øregangen, den stopper til og trykker på huden. Mange af de nerver, som findes i ørekanalen, er også forbundet til halsen, og når ørevoksen “driller”, kan man faktisk også begynde at hoste – en bivirkning af voksproppen.

Nedsat hørelse er et almindeligt symptom ved vokspropper og for meget ørevoks, både hos børn og voksne. Og det at høre dårligt er en almindelig anledning til social fremmedgørelse/handikap i alle aldre. Hvis man derfor mærker, at man selv – eller nogen i ens omgivelser – pludselig lider af nedsat hørelse, kan det meget vel skyldes for meget ørevoks.

Det er vigtigt at tage sig af ørerne

For børn er ørerne og hørelsen ekstra vigtige, når de skal lære at tale, kommunikere og skabe relationer. For voksne kan problemer med vokspropper og ørevoks helt unødvendigt give både bekymringer og ubehag. For ældre er hørelsen vigtig for at undgå socialt fremmedgørelse og bibeholde god livskvalitet. Derfor er det godt at være opmærksom på sine ører.

Nedsat hørelse, irritation i øregangen, eller kløe og problemer i vores ører er advarselssymptomer. Hvis man mærker lidt kløe eller har propper i ørerne, er det ofte en god idé at behandle tidligt og derved forebygge andre problemer. Hermed bliver problemer med vokspropper og væske i øret ikke specielt alvorlige, eller de går over relativt hurtigt.

Hvis voksen bliver et problem, skal man undgå at rense eller rengøre med vatpinde. Dette kan forværre og forstyrre voksproduktionen. At bruge vatpinde får ofte voksen til at samle sig længere inde i øret, og det sætter sig nemmere til en voksprop. Anvend i stedet Vaxol for at blødgøre voksen på en naturlig måde.

Når du oplever problemer med ørevoks eller vokspropper, kan det være en god idé at spørge apoteket til råds. Er problemet alvorligere eller oplever du at have smerter, og der kommer væske ud af øret, skal lægen kontaktes. Dette er vigtigt for både voksne og børn.

Hvis du har et alvorligt problem med vokspropper, kan lægen hjælpe med f.eks. øreskylning. I visse tilfælde kan lægen endda fjerne vokspropper manuelt.

Behandle med Vaxol

Forebyg ørevoksproblemer med Vaxol

En god balance mellem voksproduktionen og naturlig fjernelse af voks er vigtig for ørets funktion. Ved at spraye Vaxol i ørerne regelmæssigt hver uge, hjælper man huden i øregangen til at bibeholde denne balance.

Man forebygger problemer med ørevoks ved at anvende Vaxol en til to gange ugentligt, to spray/doser i hvert øre.

Blødgør og fjern ørevoks med Vaxol

Vaxol indeholder medicinsk renset olivenolie med nogenlunde samme konsistens og struktur som ørevoks. Begge består hovedsageligt at fedtsyrer, hvilket gør, at de let blander sig med hinanden, og får voksen til at blive blødere og mere letflydende. Ved at anvende Vaxol blødgøres ørevoksen og overflødigt ørevoks fjernes gradvist fra øret på en helt naturlig måde – i langt de fleste tilfælde uden øreskylning.

Vaxol gør det hele lidt lettere ved helt enkelt at spraye olivenolie i øret. Den virker med det samme, uden at du eller dit barn behøver vente. Du behøver ikke komme vat i øret. Du kan tørre efter ved øregangsåbningn, hvis det føles nødvendigt, men mængden du sprayer er lille og helt tilpasset.

Husk at du altid bør undgå at pille i ørerne med vatpinde og lignende, da dette kan øge mængden af ørevoks, og endda klumpe sig sammen og danne en voksprop.