Væske i øret - extern otit / øregangsinflammation

Extern otit, øregangsbetændelse, øregangseksem er flere navne for det samme: huden i øregangen er tør, irriteret, skadet og er påvirket af bakterier eller svamp.

Svømme-ører, dykker-ører eller “swimmer’s ear” er også almindelige udtryk for øregangsbetændelse/extern otit. Meget svømning, bad og vandaktiviteter, specielt i varmt, fugtigt klima, er en almindelig årsag. Du har ondt i øret, det klør, er ømt eller hævet, hvor bakterier og svamp kan vokse, og hørelsen kan blive nedsat.

Hvordan beskytter Vaxol øret mod vand?

Vaxol indeholder ren olie. Når du anvender sprayen lægger den sig som en hinde/barriere på huden i øregangen, og hjælper således den naturligt beskyttende hinde af ørevoks. Ved at have opnået denne “oliebarriere” med Vaxol og voks, beskytter du øret mod udtørring og at eventuelt bakteriefyldt vand kan irritere øregangen.

Øregangsbetændelse - extern otit

Huden inde i øregangen er et ømfindigt område. Den er meget tynd, og lige under huden sidder der følsomme kirtler og nerver. Huden kan blive beskadiget af f.eks. vatpinde, hårnåle, blyanter, eller hvis man klør sig for voldsomt med en finger. Ligeledes kan øretelefoner og høreapparater beskadige huden i øregangen. Normalt beskyttes huden af voks, men da øregangen ofte er smal og kroget, er det ikke ualmindeligt at hinden af beskyttende ørevoks bliver beskadiget.

 

Øregangseksem er også et kendt begreb for betændelse i øregangen. Huden kan være tør, skadet, spruken og betændt. Det skyldes, at huden er blevet udsat, at voksen ikke beskytter tilstrækkeligt på huden, der bliver irriteret, og bakterier dermed kan få fæste.

 

 

Beskyt øret - brug IKKE vatpinde og lign.

Den mest almindelige årsag til at huden i øregangen bliver beskadiget, er, at man klør sig i øret – ofte med en vatpind. Vatpinde forstyrrer det beskyttende vokslag, og blotter huden for skidt og bakterier, hvilket kan give øregangsbetændelse. Nogle mennesker kan også være allergiske over for den ting, de klør sig i øret med.

Hvis det klør i øret

  • Klø ikke igen, selvom det klør. Kløen kan bare blive værre.
  • Undgå at få vand i øret. Beskyt dig evt. med en badehætte.
  • Behandl med Vaxol.

Vand i øret - svømmerører/swimmer's ear

Problemer med vand i øret forekommer ofte i sommerhalvåret. Når man bader og svømmer meget, udsættes øret for vand fra både swimmingpools og hav, som udtørrer huden i øret og gør den mere modtagelig for bakterier.

Hvis man træner meget – og bader ofte – udsættes øret for meget vand. Konkurrencesvømmere og dykkere udsættes selvsagt også for meget vand. Vandet kan let samles i øret og derved bliver bakterierne inde i øret. Hvis miljøet i øregangen er nedsat grundet for meget vand i øregangen, bliver voksproduktionen forstyrret, og huden bliver mere irriteret og mere ømfindtlig over for bakterier.

Årsager til øregangsbetændelse

  • Visse voks-opløsende midler og øreskylning af vokspropper kan irritere
  • Eksem, psoriasis, diabetes mellitus
  • Hvis man har fået et fremmedlegeme ind i øregangen
  • “Rode” i ørerne, overdreven mekanisk rengøring med f.eks. vatpinde
  • Brug af høreapparat
  • Brug af høretelefoner, ørepropper etc.

Vand i øret - svømmerører

Voks i ørerne er naturligt og nødvendigt, ikke farligt. Det er en del af en naturlig beskyttelse af de indre dele af øret mod skidt, støv og bakterier. Voks optager skidt og bakterier og får det væk fra øret helt naturligt. Hvis voksen ikke fjernes, kan det derimod danne propper, som kan skal have fjernet.

Voks kan have svært ved at komme ud af øret naturligt. Vand i øret kan irritere øregangen og kan påvirke voksproduktionen. Enten produceres der for meget eller for lidt voks. Eftersom voksen hjælper til med at fjerne skidt og bakterier, er det vigtigt, at det fungerer som det skal, da bakterier og svamp ellers kan trives inde i øret og give problemer.

Hvis vandet i øret ikke kan komme ud naturligt, men i stedet bliver inde i øret, enten pga en voksprop, øregangens form eller pga høreapparat og ørepropper, kan øregangen blive irriteret og hævet.

Kløe, smerte, irritation, hævelse og hørenedsættelse er alle symptomer, som kan påvise, at du lider af svømmer-ører / extern otit / øregangsbetændelse.

Behandling af øregangsbetændelse - extern otit

Ofte føles det bare som om, at det klør lidt i øregangen. Med i sværere tilfælde kan det gøre ondt. Øregangen kan hæve og der kan komme ildelugtende sekret ud af øret. Hørelsen kan også blive dårligere. Ved en mistænkt øregangsbetændelse med smerte i øret, skal man søge læge.

Hvis øret også bliver rødt, varmt og hævet, samtidig med at du får hovedpine og feber, skal du søge læge. Du kan have fået en infektion, der skal behandles medicinsk.

Behandling af en betændelsestilstand består i dag først og fremmest af receptpligtig medicin i form af anti-inflammatoriske steorider med eller uden antibiotika. Behandlinger ved alvorligere tilstande kan være ilægning af dræn ved at perforere mellemøret.

Anvend Vaxol hvis du har tørre øregange

Forebyg væske i øret / øregangsbetændelse / extern otit med Vaxol

Olie og voks i øret gør, at væske lettere kan komme ud af øret. Olie og voks danner en beskyttende barriere på huden i øregangen.

Vaxol smører og hjælper med til at beskytte huden i øregangen, og bevarer den naturlige fugtighed i øregangenes hud. Vaxol lægger sig som en barriere og beskytter mod udtørring og irritation grundet infektion af bakterier.

 

 

Vaxol sprayes helt enkelt ind i øregangen for at forebygge og beskytte mod udtørring og kløe / irritation.

Kontinuerlig forebyggende anvendelse med Vaxol:

1-2 spray/doser i hvert øre 1-2 gange ugentligt eller ved behov.

Til dig der anvender høreapparat og hovedtelefoner

Hvis du anvender høreapparat eller hovedtelefoner, er det ikke usædvanligt, at ørets balance bliver forstyrret – det bliver tørt, det klør og der kan samle sig bakterier, som kan udmunde i en øregangsbetændelse.

Rod ikke i øret, da det desværre oftest bidrager til yderligere spredning af bakterier.

For at forebygge problemer, kan du spraye med Vaxol 1-2 doser/spray i hvert øre 1-2 gange ugentligt.

Spray gerne med Vaxol inden du skal sove, eller når du ikke skal anvende dit høreapparat eller hovedtelefoner i et stykke tid.

Vaxol hjælper med at holde øret rent, samt beskytter mod tørhed, kløe og irritation i øregangen.