Fakta om hørelse

Utrolige fakta om dit øre du måske ikke kendte til

Som de fleste mennesker i verden tager du sikkert din hørelse for givet og tænker ikke til dagligt over hvor fantastiske dine ører egentlig er. Vi har samlet nogle forskellige fakta om ører og hørelse, der vil give dig et bedre indblik i, hvor komplekse dine ører i virkeligheden er.

VAXOL_Otroliga-fakta-om-ditt-ora-som-du-sakert-inte-kanner-till

Trommehinden omdanner lydbølger til vibrationer.

Din trommehinde er mindre end 8-9 mm I diameter. Den bevæger sig mindre end en milliardtedel af en meter, når du hører lyde.

Du hører altid – Også når du sover.

Dine ører er altid på arbejde, selv når du sover. Øret fortsætter med at høre lyde, mens din hjerne simpelthen lukker dem ude. Måske er det derfor du nogen gange pludselig vågner op, stensikker på at du har hørt noget, men uden at ane hvad det var.

 

De dele inde i dine ører, som hjælper dig med at høre er bittesmå!

Selv om lyde kan virke meget høje, bliver de opfanget af meget små dele: Du har tre knogler i hvert af dine ører og det er de mindste knogler i din krop. Knoglerne hedder hammeren, armbolten og stigbøjlen. Det indvendige af dine ører er faktisk småt nok til at være en spionmikrofon.

 

Vi ved ikke alt om øret.

Ingen ved hvordan hjernen kender forskel på højfrekvente og lavfrekvente lyde, eller på høje og lave lyde.

 

Dine ører gør mere end bare høre.

Balancenerven sidder inde i dit øre og det påvirker dig hvis du eksempelvis får en øreinfektion. Måske har du lagt mærke til, at du bliver svimmel hvis du får mellemørebetændelse.

 

Du får en ny øregang hvert år!

Huden i din øregang gror konstant ud af med helt op til 3,3 cm om året. Hvis den ikke faldt af, ville du have en 61 cm lang hudsnor hængende ud af øret, når du blev 20.

 

Den mindste muskel i kroppen sidder i øret.

Den mindste muskel I kroppen hedder stapedius og den findes i mellemøret. Den er mindre end 0,2 cm lang og styrer den mindste knogle I kroppen, der kaldes stigbøjlen. Selvom stigbøjlen er to gange større end musklen er den stadig bare 0,5 cm lang.

Du har hår i øret.

Det indre øre er ca. på størrelse med et viskelæderet på en blyant, men det har mere end 20.000 hår. Hvis disse hår var på størrelse med en blyant, ville du kunne lave en stabel af dem som var hele 132 meter høj. Omkring samme højde som en 42 etagers skyskraber.

 

Pas på med høretelefonerne.

At gå med høretelefoner skaber et vidunderligt miljø for bakterier, der minder om svamp. På bare en time fordobles antallet af bakterier i dit øre op til 700 gange. Og ja, et almindeligt tegn på øreinfektion er kløe i øret.

 

Pas på med rockkoncerterne.

Hvis man sidder foran højtalerne til en rockkoncert, kan det skade ørerne efter bare 7 ½ minut. Denne skade kan ikke helbredes, så det er ikke til at spøge med!

 

Passiv rygning skader også øret.

Passiv rygning i hjemmet øger risikoen for mellemørebetændelse og allergier hos børn.

Sjove facts om Dyr og Insektører

  • En kat har 32 muskler I hvert øre og hvert øre kan dreje uafhængigt af det andet. Cikader har deres “ører” I maven. Hvordan mon det smager? (Eller lyder?).
  • Fårekyllinger har deres “ører” på knæene.
  • Slanger har ikke ører, men deres tunger kan opfange lydbølger.
  • Fisk har ikke ører, men de kan stadig ”høre”. De ”hører” trykforandringer gennem riller på deres krop.
  • Mens mennesker kan høre lyde på mellem 20 Hz og 64.000 Hz, kan katte høre fra 45 Hz til 64.000 Hz. Mus kan høre endnu højere lyde, op til 91.000 Hz, men det laveste de kan høre er 1000 Hz.
  • Flagermus kan høre helt op til 110.000 Hz og bruger denne evne som radar, for at finde ud af, hvor langt væk noget er.
  • Det dyr i verden der kan høre den højeste frekvens er marsvinet, som kan høre op til 150.000 Hz.