Fakta om hørelse

Sjove fakta om hørelse – Bliv klog på hørelsen med disse fakta

Ørerne er en fantastisk “opfindelse”, som de fleste mennesker tager for givet. I den forbindelse har vi samlet sjove fakta omkring hørelsen, som du måske ikke kendte til. Læs med her og se om du bliver klogere på hørelsen.

VAXOL-Bli-klokare-om-horsel-med-roliga-fakta

Hvor langt væk kan et skrig høres?

Hvor langt væk et skrig kan høres kommer an på en hel del forskellige faktorer. Nogle af disse faktorer kan eksempelvis være geografien, vejret, luftfugtighed, baggrundsstøj, alder og køn på personen der skriger. Så kort fortalt er der ikke noget præcist svar på det spørgsmål. Tilgengæld har amerikanske videnskabsmænd testet, at en normalt hørende person i totalt stille omgivelser kan høre et skrig i op til 3 km.

I en storby med meget trafikstøj er det sjældent man kan høre folk råbe, hvis de er længere væk end bare 100 meter.

Hvor højt kan en menneske skrige?

En gennemsnits teenage pige kan skrige så højt at det når op i 105 decibel og ved 125 decibel risikerer det menneskelige øre at blive skadet. I 2013 blev lyden af det amerikanske fodboldhold Seatlle Seahawks fans registreret til 136,6 decibel. Hvis du vil sammenligne kan vi fortælle at en normal 747 jumbojet letter og lander med mellem 130-150 decibel.

Mænd er mere døve end kvinder

Mænd oplever oftere tab af hørelse end kvinder, men det skyldes ikke at mænd har et “ekstra filter” i øret, som mange går rundt og tror. Grunden hertil er højst sandsynligt at mænd overordnet set arbejder i mere støjende omgivelser end kvinder.

Ørerne er selvrensende

Porer i ørekanalen producerer ørevoks og der sidder mange tusinde bittesmå hår i øret, som kaldes cillier. Hårene transporterer voksen ud af øregangen og sikrer at skidt fjernes og øret dermed holdes rent.

Hvis du spørger din ørelæge omkring rensning af ører, vil du med garanti få at vide at du må stikke alt i ørerne som er større end en albue! Så hvis du kan undgå det skal du lade være med at bruge vatpinde – Også selv om de til dagligt bliver kaldt for ørerensere. For det er de ikke beregnet til.

Farlige decibel og tab af hørelse

Det laveste en menneskeligt øre kan høre er 0 decibel. 10 gange højere end dette er 10 decibel osv. osv.

Generelt set er lyden fra en typisk jetmotor omkring 120 decibel og et pistolskud er på ca. 140 decibel. Hvis man udsætter øret for 90 decibel i mere end 8 timer, kan det skade hørelsen permanent. Desuden er hovedreglen at alt over 140 decibel kan skade øret øjeblikkeligt.

Havet i en muslingeskal

Du har sikkert tit hørt om, eller endda prøvet, at sætte en stor muslingeskal eller konkylie op til øret og så hørt lyden af havets brusen. Det er bare ikke havet du hører, men derimod lyden af dit eget blod der strømmer igennem blodårene i dit øre.

Børn får oftere øreinfektioner

Vand i øret giver tit tab af hørelse og det sker ret ofte for børn. Det giver smertefulde øre infektioner og den klassiske mellemørebetændelse, som de fleste småbørnsforældre kender alt for godt. Mellemørebetændelse bør blive behandlet og aldrig ignoreret.

Balancen sidder i ørerne

Dine ører spiller en meget stor rolle når du skal holde balancen. I øret findes 3 små kanaler ved siden af øresneglen. De virker som gyroskoper og er med til at du kan holde balancen. Hvis du ikke synes det lyder vigtigt, så bare vent og se hvordan du spankulerer rundt den dag du bliver ramt af en kraftig øreinfektion…

Blomkålsører

Mange professionelle sportsudøvere der dyrker kontaktsport; såsom brydning, boksning og rugby har de såkaldte blomkålsører. Man får blomkålsører når brusken i øret beskadiges igen og igen. Blomkålsører har som udgangspunkt ikke nogen betydning for hørelsen, men eftersom selve “tragtformen” på øret ændres kan man i visse tilfælde høre en smule dårligere end normalt.