Fakta om ører

Fakta om ører

Den synlige del af øret er kun den ydre del af hele øret. Øret består af tre dele: Det ydre, mellem og indre øre. Derudover findes der to af kroppens vigtige sanseorganer i øret.
- Hørelsen - som opfanger og opfatter lyd.
- Balancen - for at vi skal kunne stå og gå i forhold til tyngdekraften.

VAXOL_Fakta-om-oron

Det ydre øre

Det ydre øre består af den del af øret, vi kan se, samt øregangen. Det ydre øres funktion er at opfange lyd og at sende den indad i øret. Øregangens opgave er at sende lyden længere ind i øret, og at renholde og stoppe snavs og bakterier i at trænge længere ind i øret. Huden i øregangen er tynd, og beskytter de kirtler og nerver, der ligger yderst i øregangen. Det er disse kirtler, der danner voks, som beskytter øret mod snavs og bakterier. Voksen, der produceres i øregangen, arbejder sig helt naturligt ud af øret og tager dermed snavs og eventuelle bakterier med ud fra øret.

Mellemøret

Længst inde i øregangen sidder trommehinden, og der starter mellemøret. Trommehinden sidder udspændt over øregangen, og vibrerer, når den opfanger lydbølger. Bagved trommehinden er trommehulen, som er et hulrum, der regulerer trykket i trommehinden. Trykket regulerer man bl.a. når man synker eller gaber.

I mellemøret sidder tre knogler:

  • Stigbøjlen (kroppens mindste knogle)
  • Hammeren
  • Ambolten

Disse tre knogler danner en kæde, hvor hammeren er fastgjort til trommehinden og ambolten. Ambolten er desuden også fastgjort til stigbøjlen. De tre knogler viderefører trommehindens svingninger. Efter mellemøret kommer øretrompeten, som er en forbindelse ned til svælget. I øretrompeten passerer luft, når vi gaber eller synker.

Inderøret

Inderøret består af buegange, som øresneglen er en del af. I sneglen sidder hørecellerne. I buegangene er der også tre hindebuegange og to hindesække, hvor de sensoriske celler for balancen sidder. Fra de sensoriske celler udgår der nerver, som sammensættes og danner høre- og balancenerven, som fortsætter til høre- og balancecentret i hjernen.

Hørelsen – hvordan fungerer den?

Mennesker har, ligesom de øvrige pattedyr, to ører, der hjælper med til at positionsbestemme lyden og holde balancen. Menneskers ører er ikke specielt godt udviklede i forhold til mange andre arter, men de kan opfatte lydbølger i luften i frekvensområdet mellem 20 og 20.000 Hz. Børn har ofte en større hørevidde, og fra voksenalderen mindskes hørevidden gradvist. Et friskt øre kan, ved optimalt frekvensinterval, opfatte lyd fra 0 dB og op, men meget høj lyd er skadelig.

Lyden kommer ind i yderøret gennem det ydre øre, også kaldet øremuslingen, som opfanger lyden som en tragt, og leder lydbølgerne ind i øregangen. Her støder de på trommehinden, der fungerer som en barriere mellem yderøret og de indre dele af øret. Trommehinden vibrerer, og vibrationerne forplantes videre gennem de tre knogler i mellemøret: hammeren, ambolten og stigbøjlen.

Hammeren sidder fast til trommehinden, og er lænket til ambolten, som sidder fast på stigbøjlen. De tre høreknogler forstærker vibrationerne fra øregangen. Mellemøret, der er adskilt fra det ydre øre via trommehinden, viderefører lyden og udligner eventuel trykforskel. Mellemøret er forbundet med svælget via øretrompeten, hvilket gør, at luften kan passere denne vej.

Stigbøjlen slår på det ovale vindue øresneglen (cochlea), som er en del af det indre øre. Vibrationerne fra det ovale vindue gør, at væsken inde i øresneglen laver lydbølger, der opfattes af føleceller i høresneglen, der sender signaler videre til hørecentret i hjernen via hørenerven.

Balancen sidder i det indre øre

I det indre øre sidder vores balancesans. I de tre buegange, også kaldet labyrinten i det indre øre er der væske, og når du bevæger hovedet, bevæger væsken sig også. I disse buegange sidder de sensoriske celler, også kaldet hårceller. Herpå sidder der små, tynde hår, der aktiveres af væsketilstrømning. Hårcellerne kan, ved hjælp af en geléagtig overflade med små krystaller, registrere tyngdekraft, fordi krystallerne er tungere end væsken.

Al den information, som de sensoriske celler opsamler, sendes videre til hjernen via impulser gennem høre- og balancenerven.