Ørevoks

Ørevoks – Ja, ørevoks er tegn på sunde ører

Har du nogensinde undret dig over hvorfor du danner ørevoks og hvad ørevoks egentlig er? Vi har samlet lidt forskelligt fakta, der gør dig klogere på ørevoks.

Hvad er ørevoks og hvorfor er det vigtigt?

Har du nogensinde undret dig over hvorfor du danner ørevoks og hvad ørevoks egentlig er? Vi har samlet lidt forskelligt fakta, der gør dig klogere på ørevoks.

Ørevoks er en blanding af væsker, der bliver produceret af kirtler, som sidder yderst i øregangen. Disse væsker blandes med støv og døde hudceller for at forme det stof du ser, når du renser dine ører.

Dit øre er som udgangspunkt naturligt selvrensende og i normale, sunde ører bevæger ørevoksen sig gradvist til yderkanten af øregangen, samtidig med, at ørevoksen fanger og tager støv og skidt med sig.

Ørevoks har tre vigtige funktioner for dine ører:

  • Ørevoks beskytter øregangen mod svampe eller bakterier, som kan skade eller give infektioner.
  • Ørevoks fugter øregangen og forhindrer huden i at tørre ud, så du ikke får kløene ører
  • Ørevoks fanger støv og andre skidt og beskytter din trommehinde.
VAXOL_ja-oronvax-ar-ett-tecken-pa-friska-oron

Hvad hvis jeg har for meget ørevoks?

Selvom mange mennesker synes, at ørevoks er ulækkert, er en lille smule ørevoks sundt og normalt for dine ører.

Du behøver ikke fjerne ørevoks, medmindre det er skyld i symptomer såsom tab af hørelse, kløende ører, ørepine eller tinnitus. Ørevoks forårsager sædvanligvis ikke denne type problemer, medmindre det er blevet hårdt og dermed stopper øregangen.

Ørevoks skal også fjernes, hvis det forhindrer din ørelæge i at undersøge dine ører. Lægen vil højst sandsynligt give dig en øreskylning.

Ofte vil forsøg på at fjerne ørevoks med vatpinde eller andre små ting faktisk skubbe  ørevoksen dybere ind i øregangen og forårsage blokering. Mange ørelæger plejer faktisk at sige at alting mindre end din albue, skal du ikke stikke i øret…

Hvad er risikoen ved at fjerne ørevoks?

Som udgangspunkt kan du fjerne ørevoks uden at skade øret, men der er nogle risici, du bør være opmærksom på. Trommehinden kan punkteres, øregangen kan blive skadet, og enhver eksisterende infektion eller sygdom kan forværres.

Ørevoksblokade er den mest almindelige grund til folk går til ørelægen, og de fleste mennesker får fjernet deres ørevoks uden problemer med en simpel øreskylning.

Hvordan fjernes hårdt ørevoks?

Hvordan fjernes hårdt ørevoks?
Audiologer og andre ørelæger bruger forskellige midler til at fjerne ørevoks afhængig af dit behov og din type ørevoks. Øreskylning er den mest almindelige form for ørevoksfjernelse. Under denne proces skylles øregangen med lunkent vand ved lavt tryk. Ørevoks kan også fjernes ved at bruge specialiserede skeer som kaldes curetter. Din læge kan også bruge en lille vakum pumpe til at suge ørevoksen ud.

Hvordan kan jeg opbløde min ørevoks?
Mange professionelle bruger opblødningsopløsninger for at gøre dem I stand til bedre at fjerne ørevoksen. Din læge kan bede dig om at at bruge opblødningsopløsningen nogle få dage før din aftale, eller han lader dig måske sidde med opløsningen i øret i nogle få minutter før ørevoksen fjernes.

Populære valg til at opbløde ørevoks inkluderer saltvandsopløsning, hydrogenperoxidopløsning, carbamidperoxidopløsning, bagepulveropløsning og olieblandinger. Receptopløsninger er tilgængelige, men disse har højere risiko for at skabe øreinfektioner og deres højere styrke er måske slet ikke nødvendig for at fjerne din ørevoks.

Hvorfor er olivenolie godt for mine ører?

Huden i dine ører er meget mere sart end huden på resten af din krop. Hvis dine ører klør er det måske resultatet af en skade på den sarte hud. Du vil gøre klogt i at være sikker på, at alt hvad du putter i dine ører er fuldt kompatibelt med din hud og ikke vil skade din hud.

Mange planteolier og ekstrakter er naturligt kompatible med og gavnlige for din hud, dette gør dem til et ideelt valg til ørevoksopblødere og til at forbedre øregangens helbred. Olivenolie er én af de mest effektive olier til at opbløde ørevoks uden at irritere huden i øregangen.

Hvordan hjælper Vaxol mine ører?

Vaxol består af farmaceutisk fremstillet olivenolie, der indeholder mindst 30 polyfenoler, som har en antibakteriel effekt. Samtidig forhindrer olien fordampning og bibeholder derved den naturlige fugtighed i huden i øregangen.

Hvis ørevoksen er tør og sidder fast på øregangen vil Vaxol hjælpe med at løsne det, så ørevoksen ikke skader øregangen, når det fjernes.

Andre ørevoks-blødgørende agenter, såsom peroxider og alkohol vil ikke nødvendigvis give sund hud og kan rent faktisk forårsage skade og irritation af huden i øregangen. Vaxol kan købes på apoteket og du kan læse mere om Vaxol her på sitet.