Fakta om hørelse

Derfor hoster du når du renser ører

Oplever du nogensinde at du hoster eller nyser når du renser ører? Bare rolig det er helt normalt. Vi har samlet en lille oversigt over hvorfor du oplever det her mærkelige fænomen.

VAXOL_Darfor-hostar-du-nar-du-rensar-oronen

Nerverne i dit øre.
Dit øre er forbundet med fem af de told vigtige kranielle nerver. Disse nerver er nervus trigeminus (Kraniel Nerve V), den faciale nerve (Kraniel Nerve VII), den Vestibulocochleare nerve (Kraniel Nerve VIII), den glossopharyngeale nerve (Kraniel Nerve IX), og vagusnerven (Kraniel Nerve X). Disse nerver er også forbundet med andre dele af dit ansigt og din krop. Problemer i andre dele af kroppen føles nogle gange som et problem i øret, fordi de begge er forbundet med den samme nerve. For eksempel kan et tandproblem føles som ørepine, hvis det opstår langs en nerve, som også er forbundet med øret.

Hoste og kvælningsfornemmelse
Vagusnerven forbinder hjernestammen til din tyktarm og den løber gennem mange forskellige dele af kroppen på vejen. Ordet vagus kommer fra det latinske ord for vandre. Når vagusnerven i dit øre stimuleres, forårsager det hoste og kvælningsfornemmelse, nogle gange efterfulgt af vand I øjnene. Det er denne refleks du højst sandsynligt mærker, når du bruger vatpinde til at fjerne ørevoks.

Rød refleks
Når trigeminus nerven i øret bliver stimuleret ved “tryk i den ydre tredjedel af øregangen”, kan den forårsage det der kaldes “Rød Refleks”. Denne refleks forårsager en øget blodtilførsel til trommehinden og øregangen, hvilket gør dem røde. Denne refleks er midlertidig og adskiller sig fra “Røde Ører-Syndromet”, hvilket er en smertefuld tilstand, som sædvanligvis skyldes skade på perifere nerver i øret. Hvis du regelmæssigt, stik imod lægens råd, bruger vatpinde til at fjerne ørevoks øger du risikoen for “Rød refleks” betydeligt.

Lymfatisk refleks
Når et fremmedlegeme rører ved huden i øregangen i lang tid, som det er tilfældet med høreapparater, kan det aktivere den lymfatiske refleks. Dette forårsager “hævelse og ømhed” i øregangen. Denne refleks forårsages ikke af en af de fem kranielle nerver i øret, men af de Paciniane nerver, der registrerer berøring.

Kan jeg reducere min sensitivitet overfor disse reflekser?
Ja! Disse reflekser er til for at holde dine ører fri og sunde og for at forhindre dig i at putte noget ind i dine ører, som kan skade dem. Den bedste måde at reducere din følsomhed er ved at udvikle et sundt lag hud, eller keratin i din øregang. Dette er endnu vigtigere, hvis du bruger høreapparater, eller ørepropper som skal ind i øregangen. Vaxol kan hjælpe dig med at få sundere hud og reducere kløende ører forårsaget af høreapparater og ørepropper.