Børn og ører

Et barns ører vokser og udvikles. Ørerne har endnu ikke opbygget immunforsvar og andre funktioner i tilstrækkelig grad.  Hvis man har bekymringer omkring ørets sundhed, er det vigtigt at tage det alvorligt.

Det voksende øre

Et barns øre er følsomt, da det er i stadig udvikling. Øregange og -knogler udvikles og er følsomme over for påvirkninger. Barnets ører udsættes på påvirkning – f.eks. fra vand når de bader og svømmer, og når voksne forsøger at holde deres ører rene ved at bruge vatpinde. Bakterier kan komme ind i øret og voksproduktionen kan forstyrres. Dette fører til en øget risiko for problemer med vokspropper, behov for øreskylning og øregangsbetændelse.

Øreproblemer hos børn

Vokspropper og overskydende voks fra øret er et almindeligt problem hos børn. Mere end 10%, eller 1 ud af 10 børn, oplever disse problemer. Ørevoks er helt naturligt i ørerne, men hos børn udvikles og vokser ørerne, og voksproduktionen kan være ustabil.

Øregangsbetændelse, eller extern otit, er et andet almindeligt problem hos børn. Dette skyldes ofte, at der kommer vand i ørerne ved bad og svømning. Bakterier og snavs kommer da ind i barnets følsomme ører, og hvis det samler sig, kan det forårsage irritation og betændelse.

 

Et andet problem er mellemørebetændelse, eller akut media otit. Mellemørebetændelse ses ofte hos børn, og skyldes oftest forkølelse og virus. Det rammer oftere børn, da deres immunforsvar ikke er lige så udviklet som voksnes.

Børn med mellemørebetændelse har ofte også problemer med ørevoks. I en undersøgelse så man, at over halvdelen af børn med mellemørebetændelse også havde problemer med ørevoks. Man anbefaler, at forældrene skal være opmærksomme på dette, og hjælpe børnene med at fjerne overskydende ørevoks. (Marchisio et al. 2016. IJPO. “Cerumen: A fundamental but neglected problem by pediatricians”).

Symptomer på voksproblemer hos børn

Ørerne hos børn producerer ørevoks, præcis som hos voksne. Hos børn kan der også dannes vokspropper i ørerne. Symptomerne kan være de samme hos voksne, med nedsat hørelse, propper i ørerne, ondt i ørerne, svimmelhed, hostetrang og rødme. Det der dog adskiller sig, er hvordan børn oplever sine symptomer, og hvordan vi voksne opfatter dem. Børn kender ikke denne smerte, og kan måske ikke definere, at det er i ørerne, problemet sidder, når de har ondt.

Måske føler man, at barnet er fraværende, pylret og pivet. Måske hoster barnet meget eller går lidt i “sin egen verden”. Denne adfærd kan skyldes, at øret er fyldt med voks, eller at øregangene er betændte. Man tænkter måske ikke på, at dette kan være en årsag, for øret ser jo fint ud udefra.

Et godt råd er at undersøge dit barns ører rutinemæssigt, for at spare barnet for smerte, og dig selv for bekymringer.

Rens ikke børns ører med vatpinde

Når man vil fjerne overskydende voks i barnets ydre øre, skal der ikke bruges vatpinde. Disse kan være starten til et ørevoksproblem. I stedet for at fjerne voksen i øregangen, kommer man ofte til at skubbe voksen længere ind i øret, og det kan blive starten på en ansamling af voks – en voksprop.

Voks er helt naturligt i et barns ører, og det er en vigtig beskyttelse af huden i øregangen. Det sørger for at fjerne snavs og bakterier helt naturligt, og det kan ses i det ydre øre.

Tør forsigtigt med en blød klud/håndklæde, hvis du ser ørevoks i dit barns ydre øre. Tør det synlige voks forsigtigt væk, men stik ikke noget ind i øregangen.

Hvis man stikker noget ind i barnets øre, f.eks. en vatpind, kan den tynde hud i øregangen blive beskadiget, hvorved en mellemørebetændelse lettere kan opstå.

Øreskylning af vokspropper hos børn

Hvis du har mistanke om at dit barn har fået en voksprop, kan du søge hjælpe hos lægen. Vokspropper er en af de mest almindelige årsager til at både voksne og børn går til læge.

Lægen hjælper med at fjerne voksproppen, hvis anden behandling ikke hjælper tilstrækkeligt. Øreskylningen får hurtigt voksproppen ud, men det kan i nogle tilfælde give lidt problemer fremover.

En voksprop kan fjernes ved øreskylning, hvilket kan opfattes voldsomt eller negativt af den person, der udsættes for det, og barnet kan blive bange for at skulle have det gentaget. Hvis barnet får problemer med ørevoks igen, kan det derfor være problematisk for både børn og voksne.

Det er bedst at forebygge at vokspropper opstår. Ved mistanke om problemer i ørerne, anbefales det at rådføre sig med lægen.

Anvend Vaxol® til dit barn

Vaxol er en tryg og effektiv hjælp til dit barns ører. Vaxol er en ren, naturlig olivenolie, der blødgør og fjerner overskydende ørevoks, forebygger vokspropper og lindrer kløe og irritation i tørre øregange.

Forebyg vokspropper hos børn med Vaxol®

Vokspropper er et almindeligt problem hos børn. Ca 10% af alle børn rammes på et tidspunkt af vokspropper, og det er en af de mest almindelige årsager til at søge læge. Vokspropper kaldes også Cerumen obturans.

For at forebygge og forhindre at vokspropper udvikles, og at barnet eventuelt skal have en øreskylning, kan du bruge Vaxol til barnet. Du sprayer ganske enkelt Vaxol i barnets ører hver uge. Børn fra 1 år kan behandles med Vaxol. Er barnet yngre end 1 år, skal man rådføre sig med lægen.

Vaxol er en naturlig olivenolie uden kendte bivirkninger. Det virker efter princippet “fedt opløser fedt”. Dette gøre, at Vaxol blødgør overskydende voks, og hjælper med at fjerne voksen naturligt fra øret, så man bibeholder et godt miljø i  øret.

Du sprayer 1–2 gange i barnets ører 1–2 gange ugentligt. På denne måde bevarer du det naturlige miljø i barnets ører, og forebygger bekymringer med voks og vokspropper.

Reducer kløe i tørre øregange hos dit barn, med Vaxol®

Tørre øregange skyldes ofte, at balancen i ørets miljø er blevet forstyrret. Hos børn er dette ikke så almindeligt, men det er dog individuelt. Huden i øregangen bliver tør, fordi der ikke er så meget voks til at beskytte, og barnet kan opleve at være generet af kløe.

For at forebygge og behandle tørre øregange, virker Vaxol ved at smøre og lægge sig som en beskyttende, blød hinde på huden i øregangen.

Spray 1–2 doser Vaxol i hvert øre 1–2 gange ugentligt for at afhjælpe kløe eller tørre øregange.

Vand i øret / ekstern otit – en bekymring i forhold til børnene

Voks beskytter øret naturligt på samme måde som en fed hinde. Denne hinde/barriere beskytter øregangen mod udtørring og snavs, når der kommer vand ind i øret.

Når et barn bader meget, kan miljøet i øregangen og voksens naturlige vækst blive forstyrret, og dermed ikke fungere som normalt. Voksen ledes måske ikke ud på den sædvanlige, naturlige måde, fordi der ofte er vand i øregangen, og voksen kan i stedet samles til en prop inde i øregangen. Huden i øregangen bliver ikke lige så godt beskyttet af voksen, tørrer lettere ud og bliver derved mere modtagelig for bakterier og snavs.

Ved badning i swimmingpools og saltvand kan vandet påvirke øret negativt på grund af den udtørrende effekt og bakterier i vandet.

Når man sprayer Vaxol ind i øregangen, tilfører man en fed hinde på huden, hvilket beskytter mod udtørring.

Anvend Vaxol for at beskytte mod tørre øregange, 1–2 spray i hvert øre, 1–2 gange ugentligt, eller ved behov.