Ældre og øret

Jo ældre vi bliver, desto mere slidt bliver vores krop. Og dermed også vores ører. Fremfor alt bliver hørelsen dårligere, men også problemer med ørevoks/vokspropper og tørre ører er et mere almindeligt problem hos ældre.

Det aldrende øre

Vi ældes og det gør vores ører også. Det vigtigste organ i vores ører er hørelsen og dets udvikling nedsættes gradvist og starter allerede efter 20-års alderen. Når vi bliver seniorer er nedsat hørelse ofte mere mærkbar. Man estimerer, at mere end 60% af seniorer over 65-års alderen har nedsat hørelse. Dette kan opleves som en stor bekymring, og ældre behøver derfor ofte hjælp til at bibeholde god hørelse. En god hørelse er vigtig for social omgang og livskvalitet.

Øreproblemer hos ældre

Øreproblemer er almindeligt forekommende hos ældre, og leder ofte til nedsat hørelse, hvilket er det mest almindelige sundhedsrelaterede problem for ældre. Det er et stort problem, som påvirker livskvaliteten. Det bidrager også til fremmedgørelse, og at man trækker sig væk fra andre mennesker samt føler sig utryg i kommunikation, trafik og f.eks. offentlig transport.

De to mest almindelige årsager til nedsat hørelse hos ældre er:

  • Aldersrelateret hørelsesnedsættelse
  • Vokspropper og ansamling af ørevoks

 

Dårlig hørelse er den største årsag til at ældre over 80 år bliver mindre udadvendte.

I et svensk studie deltog 400 personer mellem 80 og 98 år, som blev undersøgt hvert andet år igennem en periode på 6 år. Resultaterne viste, at den følelsesmæssige stabilitet ikke forandredes, men alligevel blev deltagerne mindre udadvendte med tiden.

Forandringen kunne ikke kobles til andre aldersrelaterede vanskeligheder, så som at søge sociale aktiviteter eller kognitive handikap. Den eneste faktor, der kunne forklare årsagen, til at personerne blev mindre udadvendte, var hørelsen.

Almindelige årsager

Aldersrelateret hørelsesnedsættelse

Dette kaldes også Presbyacusis. Det er en gradvis forringelse af hørelsen, der sker med stigende alder. Det er symetrisk dobbeltsidig og desværre irreversibel/uoprettelig. Det skyldes alder og degenerative forandringer, der hovedsageligt sker i det indre øre, og som leder til tab af hårceller i øresneglen (cochlea) og neuronet i hørenerven.

Hørelsesnedsættelsen starter normalt med besvær med at høre højfrekvente lyde, og senere også besvær med at høre middel- og lavfrekvente lyde. For nuværende er der ingen kendte, forebyggende foranstaltninger. Behandling består af høreapparat eller kirurgisk implantat.

Denne type aldersrelateret hørelsesnedsættelse er en af de absolut mest almindelige årsager til nedsat hørelse, og er i høj grad et voksende sundhedsproblem på grund af den dramatiske øgning i antallet af meget gamle personer over 80 år. Aldersrelateret hørelsesnedsættelse rammer en ud af tre personer ved 65-års alderen, og hveranden person ved 75-års alderen. Det er den næstmest almindelige sygdom hos aldrende mennesker.

Vokspropper

Vokspropper er den mest almindelige årsag til nedsat hørelse hos ældre. Det er endda den årsag, der nemmest kan afhjælpes for at få en bedre hørelse igen. Vokspropper kaldes også Cerumen obturans.

I et studie med indlagte ældre personer over 65 år havde 35% af disse vokspropper i et eller begge ører. Efter behandling og fjernelse af vokspropperne havde 75% af patienterne fået en håndgribelig og signifikant forbedring af deres hørelse (Lewis-Cullinan et al. 1990. JAN, “Effect of cerumen removal on the hearing ability of geriatric patients“).

Normalt produceres ørevoks som et blødt, vokslignende sekret fra kirtler i den ydre øregang. Dette blandes med afstødte hudceller fra det indre øre. Det flytter sig helt naturligt ud af øret og tager snavs og eventuelle bakterier med sig. Voksens funktion er at beskytte øregangshuden mod fugt og infektion.

Voksens udseende og konsistens kan variere meget. Grunden til at vokspropper er mere almindeligt hos ældre er også her aldersrelateret.  Med alderen bliver det producerede voks mindre smidigt. Det bliver grovere og mindre fleksibelt, og mindsker sin funktion med at forsvinde naturligt ud fra øret. Denne forstyrrelse af balancen mellem voksproduktion og fjernelse fører til en øget risiko for at voksen samler sig og sætter sig til vokspropper i øret.

Symptomer på øreproblemer

Det mest almindelige symptom på øreproblemer hos ældre er nedsat hørelse. Det er, som vi har beskrevet, et aldersproblem, der ikke kan helbredes. Men det kan bedres.

Det er vigtigt at undersøge ørerne hos ældre for at fastslå årsagen til den nedsatte hørelse. I alt for mange tilfælde skyldes det vokspropper, som man kan behandle.

Andre symptomer på øreproblemer hos ældre er

  • Ondt i øret
  • Kløe
  • Propper i ørerne
  • Ringen for ørerne
  • Dårlig balance / svimmelhed
  • Hoste

Man bør undgå at rense øret med vatpinde

Hos ældre er det ekstra vigtigt ikke at rense med vatpinde inde i øregangen. Dette skyldes at ældres ører er mere ømfindtlige end yngres. Ørets funktion og elasticiteten i huden i øregangen aftager med alderen.

Hvis øret udsættes for ydre påvirkning kan det blive beskadiget. Dette kan være med til at danne vokspropper og føre til infektion i øregangens hud.

Øreskylning af vokspropper hos ældre

Ved problemer med vokspropper hos ældre bør man kontakte læge eller plejepersonale. Hvis problemet er stort, hjælper de med øreskylning eller med at suge voksproppen ud af øret.

Ind imellem kan det være svært at få vokspropperne løs. I mange tilfælde er det også mere følsomt hos ældre på grund at det ældre øre, men der er hjælp at få.

Anvend Vaxol® til ældre

Vaxol er en sikker og effektiv hjælp til ældres ører. Vaxol er en farmaceutisk renset ren olivenolie, der har en antiinflammatorisk og antibakteriel virkning. Vaxol blødgør og fjerner ørevoks, forebygger vokspropper samt lindrer kløe og irritation i tørre øregange.

Forebyg og behandl problemer med ørevoks hos ældre med Vaxol®

Ældre har stor gavn af kontinuerligt at anvende og forebygge øreproblemer med hjælp af Vaxol. Også sundhedssektoren har gavn af at forebygge øreproblemer med Vaxol med tanke på den store andel af ældre, der søger læge på grund af øreproblemer. At forebygge med Vaxol mindsker lidelser og høreproblemer hos dig som patient, og plejepersonalet får mere tid til andre arbejdsopgaver.

Vaxol hjælper det naturlige voks til at blive blødere i konsistens samt bibeholde det naturlige miljør i øret og øregangen. Vaxol blødgør og fjerner ørevoks, forebygger vokspropper ved at få det overskydende voks væk. Det blødgør og smører øregangen og lindrer derved kløe og irritation.

At forebygge og behandle tørre ører hos ældre med Vaxol®

Tørre øregange skyldes ofte, at balancen i ørets miljø er forstyrret. Hos ældre skyldes dette ofte simpelthen bare alderen! Huden i øregangene er følsom og kan let blive tør, og man kan opleve det som irritation og kløe.

For at forebygge og behandle tørre øregange, sprayes Vaxol ind i øregangen, hvor den lægger sig som en beskyttende og blødgørende hinde på huden. Spray 1-2 doser i hvert øre, 1-2 gange ugentligt for at afhjælpe tørre øregange.

Forebyg irritation og kløe i ørerne hos ældre med Vaxol®

Vaxol med naturlig, ren olivenolie gør at man sikrer en beskyttende hinde og barriere i øregangens vægge og hud. På samme måde beskytter voksen i øret naturligt med en fed hinde. Denne barriere beskytter øregangen mod udtørring og snavs.

Ældres ører og miljøet i øregangen er følsom. Voksproduktionen og dens fjernelse virker ikke helt, og huden i øregangen kan lettere blive udsat for bakterier.

Voksen bliver måske ikke fjernet på samme naturlige måde som det var meningen, da voksen er blevet træg. Huden i øregangen bliver da ikke så beskyttet af voksen, og udsættes lettere for tørhed og derved også bakterier og snavs.

At spray det ældre øre med Vaxol 1-2 spray 1-2 gange om ugen forebygger de problemer, der kan opstå med for meget væske i øret.